Vanliga frågor

Vad är Reko Ring?

Reko Ring är en digital bondemarknad och ett fantastiskt sätt för lokala producenter att sälja sina produkter direkt till kund, utan mellanhänder. Reko Ring finns över hela Sverige och nya ringar startar hela tiden. I Halmstad håller vi utlämning på tre olika ställen där kunderna hämtar sina förbeställda varor. Passa på att handla dina ägg, sallad eller kanske honung när du ändå håller på! Annonserna kommer ut i följande Facebookgrupper:

Varför är det viktigt med ekologiskt te?

Efter att teet har plockats så torkas, vägs och paketeras det för vidare färd till konsument eller producent. Ingen annan behandling görs normalt sett av vanligt svart te. Detta innebär att om teet är besprutat med bekämpningsmedel eller liknande, så stannar detta kvar på de torkade bladen som senare hamnar i våra kroppar. Besprutat te kan även skada den levande kombucha-kulturen. Därför tycker vi att det är viktigt med te som är så obehandlat som möjligt från ekologiska odlingar. Vårt te kommer från den svenska inköparen Pekoe AB som är godkända enligt KRAV. Teet vi använder är odlat i Indien.

Vad är en SCOBY?

SCOBY står för Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast och är det som utgör grunden i kombucha. Bakterier och jäst i symbios fermenterar sockret och teet till rätt balans av syrlighet och sötma som vi eftersträvar. Många förknippar SCOBY med det som bildas på ytan av bryggkärlet, men SCOBY är alltså namnet på det som gör kombucha så unikt. Det som bildas på ytan är en cellulosamassa och en restprodukt från de goda bakterierna. Därför hittar du ibland en liten baby-Scoby i flaskan, det är mjölksyrabakterierna som tagit fart på nytt.

Hur är hållbarheten?

Vi anser att kombucha ska betraktas som en färskvara. På varje flaska finns ett bäst före-datum. Vid tappning på flaska sätter vi en hållbarhet om 2-4 månader.

Vad är näringsinnehållet?

Då vi fortfarande befinner oss i uppstartsfasen har vi valt att avvakta med analys av näringsinnehållet eftersom att vi hela tiden justerar och förbättrar bryggprocessen. Så fort en näringsdeklaration finns tillgänglig kommer den skrivas ut på flaskan och publiceras här på hemsidan.

Innehåller kombucha alkohol?

Som ett resultat av fermenteringen innehåller kombucha upp till ca 0,5% alkohol som är branschens gränsvärde för vad en alkoholfri dryck får innehålla.

Innehåller kombucha koffein?

Ja, då vi brygger på svarta teblad finns det små mängder koffein kvar i drycken. Dessa är dock så pass låga att det inte är märkbart, utan det mesta bryts ner under fermenteringen.

Kan gravida dricka kombucha?

Kontakta sjukvården för rekommendationer. Ha i åtanke att kombucha är ett fermenterat livsmedel och kan innehålla upp till 0,5% alkohol.

Varför är vår kombucha mörkare än andra märken?

Det beror främst på att vi använder svart te av en mörkare variant i bryggningen. Även strösockret vi använder ger ifrån sig en mörkare färg än vanligt strösocker då det är ekologiskt och mindre behandlat. Det har också att göra med att vi inte filtrerar eller pastöriserar den färdiga drycken. Pastörisering tar död på de goda mikroorganismerna och gör drycken steril.

Är kombucha veganskt?

Ja, alla våra drycker är naturligt veganska.

Använder ni tillsatser?

Nej, vi använder inga tillsatser i våra drycker i form av konserveringsmedel, koncentrat, E-nummer eller onaturliga smakförstärkare. Vi brygger endast på strösocker, te, vatten och alla aromer i våra smaksatta produkter kommer från den äkta råvaran. Och självklart brygger vi bara på ekologiska ingredienser.

Är kombucha raw?

Ja! Kombucha är att betraktas som raw. Den enda upphettningen som sker är precis i början av bryggprocessen när teet kokas upp. Ingen annan värmebehandling görs av kombuchan.

Varför har kombuchan en fällning?

Ibland kan man se en fällning eller ett litet geléliknande “moln” i drycken. Fällningen är ofarliga rester av jästen. Molnet kallar vi för en baby Scoby och är ett tecken på att kombuchan är ett levande livsmedel. Detta visar också att vi inte pastöriserar drycken, samt endast gör en lättare filtrering innan vi tappar den på flaska. Det är ofarligt, helt naturligt och adderar bara smak till din kombucha.

Undvik att skaka kombuchan och låt den stå några minuter innan du häller upp den. Då låter du jästen sjunka till bottnen av flaskan.